Over intoleranties, allergieën en vriendschap

Vanmorgen even na 8ten zat ik al op mijn fiets om aan een dagje Amsterdam te beginnen. Nog even snel bij Janlinders binnen gewipt voor wat leesvoer onderweg. Superrrrr handig hoor dat die zijn openingstijden verzet heeft op zondag van 8 tot 8, hahha, Dus behalve leesvoer ook een lekker verse jus meegenomen. Een dagje Amsterdam is altijd weer een feestje!! Niet dat ik heel veel van Amsterdam zie dan hoor, hahhaha, nee  veel meer dan het station  is het meestal niet. Maar ja, ik kom dan ook niet voor Amsterdam maar voor mijn vriendin!!!

We hebben zo in de afgelopen jaren een beetje een soort van gebruiken gekregen. Een van die gebruiken is een heerlijke lunch ergens om onder het genot van een hapje en een drankje bij te kletsen over van alles en nog wat, wat ons na aan het hart ligt. Vroeger deden we dat aan het water ergens, in het Amsterdamse bos bv of gewoon ergens in de stad na een leuke markt.
Die marktjes weten we nog steeds wel te vinden….. maar de lunch is tegenwoordig steevast bij Carolien thuis! Waarom vraag je je misschien af???? Nou simpel…… door allergieën en intoleranties dus!!!

Misschien heb je het al eens eerder in een van mijn stukjes gelezen, maar die allergieën en intoleranties zijn alleen een probleem als ik niet THUIS eet zeg ik dan. Want thuis kan ik alles maken wat ik lekker vind en weet ik precies wat ik wel en niet moet nemen en gebruiken. Want hoe zeer de diverse koks, restaurants etc ook hun best doen, het gaat nogal eens mis!!! En dat komt door de combinatie van Gluten/tarwe vrij- lactose vrij en soja vrij. Het eerste wat meestal klinkt is “onbegonnen werk!!” Nou…… daar is dus duidelijk 1 hele grote uitzondering op!! Want behalve thuis eet ik heeeeel erg graag bij mijn vriendin Carolien dus!!!

Ze weet als geen ander hoe ze geweldig lekkere dingen kan koken en bakken die echt 100% glutenvrij zijn. En als ik langs kom voegt ze met t grootste gemak van de wereld daar de lactose en sojavrije opties aan toe hoor!!! Weet je dat ik alleen bij haar op bezoek geniet van een lactose vrije echte Italiaanse cappuccino??!!! Verder durf ik die echt nergens anders te drinken hoor!!!

Om jullie allemaal even lekker te maken bij het fotootje een uitleg wat ze allemaal weer met het grootste plezier gemaakt had….. want jaja…. Ze heeft er net zo veel lol in dit voor elkaar te krijgen als dat ik dat thuis heb!!!
Ik kreeg dus bij aankomst zo’n heerlijke lactose vrije echte Italiaanse cappuccino. Daarbij een heerlijke plak cake (van glutenvrij meel, eieren en appelmoes) met verse aardbeien!!!
Voor de lunch een echt Limburgs aspergesoepje ( met oa rijstroom en gerookte kipfiletreepjes omdat ik geen vlees/ham eet). Daarna een stukje van de broccoli aardappelquiche ( ook weer met rijstroom natuurlijk) en een overheerlijke pollo tonnato ( gerookte kipfilet met tonijnsaus) met ruccola en glutenvrij stokbrood. En ik had zelfs nog plek voor de toast met kaas. Daarbij dronken we een heerlijk bubbeltje. Hemels dus!!!!

Voor de terugweg vanavond gaf ze me nog zo’n heerlijke lactose vrije echte Italiaanse cappuccino mee met een plak van de cake. En maar goed ook!!! Want dat maakte al het oponthoud en de vertragingen meerrrr dan goed. Moe maar voldaan ben ik weer thuis nu, langer onderweg geweest vandaag dan dat ik in Amsterdam was. Maar ach joh…… het was het weer meerrrrr dan waard!!!

Happy new year!!!

Gelukkig nieuw jaar!!!!!

JAJA…. Want vandaag begint er weer een nieuw jaar. Met weer een nieuwe maan vandaag begint het astrologische nieuwe maan jaar.

 

 

En ja, natuurlijk hoef je niet altijd te wachten op een nieuw jaar om aan iets nieuws te beginnen. Toch deed ik dat toevallig vandaag wel!!! ( toevallig??? Uhhh…) Ik heb me als “Emmy’s Kitchen@home” aangemeld als hobbykok bij thuisafgehaald.nl!! En ben van plan me te gaan toeleggen op vers en gezond, lactose en soja vrij en geen glutenvrij maar wel tarwe vrij, met andere woorden als ik granen gebruik dan alleen de oergranen zoals spelt, amarant, rogge, haver en quinoa etc. Als flexitarier dus soms vega, soms vegetarisch en soms vis of biologische kip. In ieder geval GEEN vlees en plofkippen. Daar ga ik voorlopig in ieder geval mijn zondagen aan besteden. En wie weet kan ik er wat extra vakantiegeld mee verdienen ???? Wat tegelijkertijd dan weer onzin is natuurlijk want het gaat om een kostprijsberekening. Maar haha, de boodschappen gaan van de grote hoop en de betalingen in een apart potje #grijnzzz het gaat dus om het afhalen van maaltijden met slechts 1 uitzondering….. in geval van mijn eigen vrienden natuurlijk!!!!

Tja, wat brengt dat nieuwe jaar nog meer????
Ik ben vandaag gestart met de priesteressenreis van ☽Maantijd☾ de priesteressenpost. De reis begint vandaag vanuit ons eigen soms koude en natte kikkerlandje met de Godin Nehalennia. En omdat het morgen echt een prachtige lentedag wordt heb ik besloten mijn reis morgen te maken met de trein naar het strand om schelpen te gaan rapen. Te genieten van de voorjaarszon en zeelucht en wind die alle opgespaarde muizenissen weg mogen gaan blazen. Ik denk dat het Scheveningen gaat worden, maar helemaal zeker weten doe ik dat nog niet. Zeeland of Bergen aan zee zouden ook nog zomaar ineens mijn reisdoel kunnen worden hoor????

 

Dinertjes met z’n tweetjes

Alleen als je t uitspreekt hoor je dat het rijmt he. Grappig eigenlijk!! Je hebt dus meer nodig dan alleen een paar ogen die lezen…. En zonder dat we het weten gebeurd dat veel vaker. Dat we meer nodig hebben dan slechts 1 zintuig voordat de meest eenvoudige maar bijzondere dingen ons soms pas opvallen. Vroeger leerden we dat er 5 zintuigen zijn die ons de wereld om ons heen laten beleven. Inmiddels vind je op internet toch ook wel websites die vertellen over 7 of 8 tot zelfs 12 zintuigen!!! De 5 van Aristoteles: zien, horen, ruiken, voelen en proeven natuurlijk. Maar dan worden verder nog dingen genoemd als spieren en gewrichten, evenwichtsorgaan en dus zoals je in de afbeelding ziet de 12 zintuigen naast de sterrenbeelden. Ik denk dat deze het dichtst bij mijn ideeën komt over wat zintuigen zijn. Want naar mijn idee speelt ook intuïtie, voorstellingsvermogen en bv creativiteit een grote rol.

En terwijl ik dit zo zit te typen bedenk ik me dat ik met mijn tekst van vandaag eigenlijk iets heel anders wilde vertellen.  Moet ik de titel nu aanpassen naar “Zintuigen”? Ik begin dus maar even opnieuw ????

Dinertjes met z’n tweetjes

Al meer dan 35 jaar kook ik met liefde en plezier voor iedereen die bij me aan tafel komt zitten om mee te eten. Van de eerste pan Macaroni in het keukentje waar mijn vriendje op kamers woonde, nog heel eenvoudig maar oh oh wat was ik er trots op!! Tot de ingewikkelde recepten die ik tegenwoordig zonder moeite in elkaar weet te draaien ( zonder moeite….denken velen, haha, maar niet heus). En waar ik het meest van hou zijn de dinertjes met z’n tweetjes waar ik dagen mee bezig kan zijn omdat ik recepten wil combineren. Een beetje van dit, een beetje van dat, en de rest van E’Anna. Het heeft echt jaren geduurd voor we wat vaker dan alleen buiten de deur konden genieten van een diner voor twee. We hadden natuurlijk een opgroeiend gezin waarin mijn kookkunsten al vaak veel vroegen van mijn fantasie door de wel hele brede smaak patronen die onze boys hadden. Met kunst en vliegwerk wist ik toch bijna altijd wel weer voor iedereen iets op tafel te zetten wat gegeten werd. Zelfs als dat betekende dat ik 3 verschillende menuutjes had. Maar ook toen de boys het huis voor en na verlieten bleef het samen eten beperkt tot maximaal 2 dagen in de week door de beroepskeuze van manlief. In de horeca zijn de meeste keukens op maandag en dinsdag gesloten en heb ik dus mijn eigen keukenchef gewoon thuis. Dan is hij vrij en mag ik koken!!! Meestal vallen die dinertjes dus op een maandag. Dan kan ik het hele weekend googelen naar recepten, wikken en wegen wat vind ik lekker, waar hou mijn lief van en wat past het beste bij elkaar…… Dan laat ik namen van recepten in woorden over de tong rollen om alvast te proeven of dit zou kunnen zijn wat ik zoek. En als ik twijfel doe ik hetzelfde nog een keertje dunnetjes over met de ingrediënten van een recept.  Je kent het vast wel , die uitdrukking dat het water je in de mond loopt als je iets lekkers ziet…. Een ander zintuig misschien denk je, maar het is toch echt hetzelfde als bij het lezen van een receptje. Mijn fantasie en voorstellingsvermogen , maar zeker ook mijn creativiteit maken dat ik werkelijk vooraf al aan het proeven ben. En weet je wat daar nu zo leuk aan is ook nog??? Je kunt zoveel proeven als je wil, het kost niets en je komt er geen gram teveel van aan!!! Haha, Eigenlijk is het dezelfde voorpret op dat dinertje als de voorbereidingen van een mooie reis dus.
Probeer het maar eens en proef met me mee wat we misschien maandag wel gaan eten!

In balsamico gelakte eendenborst …… hmmmmm  met gekonfijte uien, (Jammie in Balsamico en port, hmmm heb nog wat madeira staan van een ander receptje, moet vast kunnen ipv port) Oh en een ander recept!!  Eendenborst met kersensaus ( ook weer met balsamico in t receptje) Zal ik daar dan een zoet aardappel pureetje bij doen? Of mijn aardpeertjes uit de tuin halen? En wat voor groenten doe ik er bij? Een spannende rode kool misschien??? Ff googelen dus… OOO kijk nou!! Een recept van Eendenborstfilet met sinaasappelglazuur en rode kool waar ook balsamico in gebruikt wordt. Jeetje echt waar bij mij loopt het water me dan in de mond hoor!!! Een mix van dit alles zal het in ieder geval wel worden dus.

Ik hoor je nu bijna denken “Ik dacht dat E’Ánna geen vlees at….” En ja dat klopt…. Bijna ????
Ik eet meestal vis, veel groenten en heeeeel af en toe biologische kip. Maar de eendenborst met gekonfijte uien is een uitzondering dus. Een paar jaar geleden at ik dat op het foodtruckfestival Trek. En omdat mijn motto was “wat je niet kent kun je in ieder geval proeven” heeft dat gerecht me toen voor het leven overtuigd dat ik nooit een echte vegetariër zal kunnen worden. Maar ja, de reden dat ik gestopt ben met vlees eten is dan ook simpel omdat ik het echt niet meer lekker vond. En niet uit een of andere overtuiging ????

En ook al eet ik dit weekend alleen toch mag je ook daar op de zojuist ontdekte manier van meegenieten hoor. Proef maar eens…. Sint-jakobsschelpen, hazelnootkruidenboter en zoetzure kersen en een stukje gegrilde tonijn met de Japanse kruiden van Jonnie de Boer. Ik moet nog bedenken wat ik voor groenten erbij wil gaan doen.

Genoeg gekletst over eten nu, Heb er honger van gekregen!!! Tijd om te gaan eten dus!! De paddenstoelenragout ( ook al met een scheutje madeira ???? ) is bijna klaar. Jammie!!!

 

Mijn start van 2018

De afgelopen week kreeg ik tegelijk superrrrrr GOED nieuws maar eigenlijk dus ook wel shocking nieuws. Ik ging na een superrrr goeie zomer in Oktober toch weer lopen kwakkelen en ziek zijn. In een paar weken tijd kreeg ik 4 antibioticakuren ivm nierbekontstekingen. In plaats van beter werd mijn lijst met klachten alleen maar langer. Ik ben compleet binnenstebuiten gekeerd in het ziekenhuis maar uiteindelijk was (opnieuw) de conclusie dat er NIETS mis is aan de binnenkant bij mij. Je begrijpt dat mijn opluchting enorm was , zeker nadat een aantal mensen om me heen het afgelopen jaar zo vreselijk ziek werden……. Je begrijpt dat met zo’n mooie uitslag mijn lijst met klachten niet ineens verdwenen was en dus was mijn vraag waar komt alle pijn, moeheid etc etc dan vandaan??? Ook daar kreeg ik een antwoord op. Ik heb een gemaskeerde depressie. Dat was echt waar een shocking boodschap voor me. Maar ik voelde diep in mijn buik wel meteen dat dit dus inderdaad klopte.  De mensen die me een beetje kennen weten dat dit soort dingen me een huildag kosten om de boel op een rijtje te zetten en vervolgens daarna diezelfde boel aan te gaan pakken met een actieplan. Gedeeltelijke ziekmelding, vragen om hulp op het werk, 1e afspraak bij een psycholoog, afspraak bij een haptonoom, een energie-boost kuur van vitamine en mineralen ipv antidepresiva.

Maar ook van mijn stoel af al ben ik nog zo moe , en dus ga ik morgen op z’n 11en30tigs met mijn vrij reizen naar het strand uitwaaien. En lekker koken ook al ben ik misselijk en heb ik geen trek. En dus staat de oven nu vol met gevulde kipfiletjes en gevulde courgette. 3 dagen/ personen eten voor €4.30 ( kipfilet reclame 3,50 en de courgette 80 cent. De rest is alles restjes van de feestdagen uit mijn koelkast)  De kipfilet is gevuld met kleingesneden stoofpeertjes en mango papaja salsa. De courgette  met bruchetta tomatenmix en het laatste beetje cheddar. Kijk dat geeft ook een energie boost toch!!! Van wat ik bespaarde kan ik aan het strand een lekker kopje thee drinken #grijnzzz
Oja…… en als je wil komen eten… je bent van harte welkom!!

Uit eten met allergieen

Vandaag  was een bijzondere dag met een bijzondere taak en opdracht.
Vandaag haalden we onze “nieuwe” auto op bij Utrecht en besloten op de terugweg samen uit eten te gaan. Maar niet zomaar uit eten, nee nee, daar zit een heeeeeel verhaal aan vast.

Over een paar weken begint mijn wederhelft aan een nieuwe uitdaging als een van de chefs van de nieuwe ABC Sevenum. Niet alleen voor zijn baas een heel nieuw avontuur, ook voor mijn wederhelft dus die nu in 1 keuken de chef is waar ABC er straks 11 heeft. Voor de nieuwe ABC in Sevenum zal openen gaan de 2 chefs dus samen voor een periode naar ABC Velp om daar de fijne kneepjes van het systeem en alle keukens te leren kennen. En omdat hij wel benieuwd was hoe ze daar om gaan met voedselallergieën en intoleranties leek het hem wel een goed plan om dat eens zelf te gaan ervaren zonder dat men wist wie we waren en wat we kwamen doen. Ja…. Eten natuurlijk 😉 haha

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet zo erg gecharmeerd ben van dit type restaurants, maar OK, ik heb echt geprobeerd die mening even aan de kant te zetten en me open te stellen voor al wat mogelijk zou kunnen zijn. Natuurlijk had ik bij reservering alles doorgegeven, gluten, lactose en soja en dus kreeg ik bij binnenkomst een briefje en de uitleg dat ik alles kon krijgen zoals vermeld op dat briefje bij het Italiaanse gedeelte. Toen we daar kwamen met briefje en vraag om uitleg en toelichting werd echt meteen de chef gebeld die al snel ter plaatse was en ons een rondleiding met toelichting op alle producten aanbood. Graag zei ik!! Hij nam daar echt alle tijd voor en deed enorm zijn best. En ja natuurlijk was ik daar blij om!! Al moet ik eerlijk zeggen dat zijn inhoudelijke allergie en product kennis niet erg juist was. Zo gaf hij oa aan dat ik het ciabatta brood bij de soep gerust kon eten, immers dat was op waterbasis zei hij. Hij vergat denk ik ff dat het wel van glutenhoudende bloem gemaakt wordt. Hihi. Gelukkig weet ik zelf prima wat ik wel en niet kan eten en maakte ik me daar dus niet zo’n zorgen om. En alles waar ik bij twijfelde heb ik gewoon laten liggen dus. Er werd me verteld dat ik in het Chinese gedeelte ook alles wat daar vers lag kon laten wokken met bv verse knoflook. Het bleek dat de kok aldaar ook een flesje oestersaus had waar echt geen tarwe of soja in verwerkt was. Joepie!!! Het koste even tijd maar dan kreeg ik ook wat he!!! Hij boende eerst de wok even helemaal schoon met een nieuw sponsje, waarschuwde zijn collega dat er niets in zijn pan terecht mocht komen. Zorgde voor een nieuwe sauslepel en een aparte schuimspaan. Alles, echt alles hield hij apart!! Zelfs het bord werd apart gehaald J En die 2 bordjes eten samen met het verse fruit waren dan ook voortreffelijk!!! Verder was het eerlijk gezegd heel teleurstellend….. en dat lag voornamelijk aan de minder vaak voorkomende soja intolerantie dus. Want eerlijk waar, in de gluten en lactose vrije opties wordt RUIM voorzien!! Alleen jammer dat bij de producten zelf niet echt duidelijk is wat nu gluten en/of lactose vrij is, behalve dan het briefje wat ik bij binnenkomst kreeg.

Dus als ik mijn ervaring ff in ouderwetse rapportcijfertjes uit mag drukken….

Persoonlijke aandacht van de Chef          dikke 10
Product en allergie kennis                            een 6je
Persoonlijke inzet van de wok-kok          dikke 10+
Keuze en aanbod voor mij                           onvoldoende , 5
Communicatie/informatie methodes     vatbaar voor verbetering, een 6je

Ik ben dan ook benieuwd of ABC Sevenum die kleine verbeteringen kan en mag laten zien.
Als het aan mijn wederhelft ligt? Zekerrrrrrrr