Keto zaden en pittencrackers

Lekker bij een kopje soep met oude kaas op je cracker bv als lunch

Recept:

3 el chiazaad

3 el sesamzaad

3 el gemalen lijnzaad

3 el zonnebloempitten

3 el pompoenpitten

1 tl vlozaadvezel

1 el gemalen italiaans oude kaas

1 theelepel kruiden, Za’atar van Jonnie Boer ( sesamzaad, 28%sumac, 13%tijm, majoraan, oregano, basilicum, zout)

Snuf himalayazout

150 ML water

2 el olijfolie

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de zonnebloempitten en pompoenpitten even in een foodprocessor zodat ze wat gebroken en kleiner zijn. Meng nu alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  3. Voeg daarna eerst de olijfolie toe en daarna langzaam het water. Blijf goed roeren. Je zal merken dat het water heel snel wordt opgenomen en je een plakkerige zaden en pittenmassa krijgt.
  4. Neem nu een met bakpapier beklede bakplaat en leg er het mengsel op. Dek af met een ander vel bakpapier.
  5. Neem je deegroller en rol zachtjes tot je een dunne plaat hebt. Snijd hier met een bot mes dan groeven in zoals je de crackers wenst in afmeting.
  6. Plaats in de oven gedurende 25 minuten.
  7. De crackers zijn klaar als ze gemakkelijk “breken”.

Wil je liever dikkere en stevige crackers dan rol je je pitten en zadenmassa gewoon minder dun uit en draai je de crackers na 25 minuten bakken even om en bak je ze nogmaals 25 minuten

Boerenkoolwrapjes als broodvervanger

In de afgelopen maanden maakte ik meestal spinaziewrapjes als broodvervanger. Heerlijk met zalm bv, kipfilet, tonijnsalade etc etc. Nu woon ik op een klein dorpje zonder winkel en dus moet ik het op zondag doen met wat ik in huis heb als ik niet op mijn fiets door de regen een dorp verderop de noodzakelijke ingrediënten moet halen van wat ik graag wil maken. Dus ging ik op zoek en kasten, koelkast en diepvries. En vond een halve zak boerenkool in de diepvries dus. Zou dat kunnen als vervanging van de spinazie ?? Ik heb er op gegoogeld maar kon geen enkel recept of voorbeeld vinden. Dus werd het een 100% Emmy recept. Ik nam eerst 4 eieren en deed er na het eerste baksel 3 bij (het “beslag” was te dik). Ik voegde 100 ml lacto-free room toe, en later nog 50 ml dus. Hieronder het uiteindelijke recept

Omdat de 1e dus erg dik uitviel heb ik deze belegd met eiersalade en gegeten als een boterham <3
En dat was echt reuze lekkerrrrrr

Boerenkoolwrapjes, 10 stuks van 15 cm doorsnee

Bak 1 gesnipperde ui samen met fijngehakte knoflook en de boerenkool in een hapjespan gaar. Laat afkoelen.

Meng 7 eieren met 150 ml room , 1 eetlepel amandelmeel, 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 1 theelepel vlozaad/psyllium. Laat even staan en meng het vervolgens met het boerenkoolmengsel en een flinke eetlepel gedroogde Italiaanse kaas, een theelepel omeletkruiden en een snuf Himalaya zout.

Door steeds een lepel van je mengsel in het midden van de pan te doen en te verdelen naar de zijkanten met de bolle kant van je lepel kun je toch dunne wrapjes maken die je kunt oprollen. Langzaam bakken aan beide zijden net als een pannenkoek, op n kleine pit

Keto broodjes met een E’Anna twist

Keto en E’Anna-proof broodjes gebakken.
Lekker bij de kaasfondue strakjes en als broodje bij de kipburger morgen bv
Met een basis recept van internet met een E’Anna-twist natuurlijk

 

Meng de droge delen

2 el amandelmeel

2 el gemalen lijnzaad

1 tl baking soda

4 el gedroogde geraspte oude Italiaanse kaas

1 tl psylliumvezel

Ik vergat het snufje zout maar dat is geen ramp

Meng de natte delen

1 ei

1 el roomkaas

1 el water

1 el olijfolie

1 tl appelazijn ( om de baking soda te activeren)

2 eetlepels gerapte oude kaas

Meng de natte en drogen delen voorzichtig door elkaar en maak in een vorm 4 hoopjes die je met een natte bolle kant van een lepel gelijk maakt.

12 a 15 min in de oven bij 175 gr C

Laten afkoelen op een rooster

Indiaas gekookt vandaag

Zalm Korma met paddestoelen 12 khd hele pan. Bengali coconut peultjes, gamba’s en paddestoelen 10 khd hele pan. Met zero-rice.
Komkommer in t zuur erbij en smullen maar 🙂
Enige nadeel is dat ik weer 3 dagen hetzelfde eet, dus portie lekker snel voor overmorgen en een portie in de vriezer, zo wissel ik dus af als er niemand komt mee eten 😉

Over mijn kook-held bij Thermen Berendonck

2019 was niet alleen het jaar van de grote veranderingen, van de vele dieptepunten en ook topdagen….. 2019 was zekerrrr ook het jaar van “mijn helden”!! Mensen die ik zo voor en na om me heen verzamelde die allemaal een belangrijke rol speelde in de momenten die voorbij kwamen.

Zo ontdekte en ontmoette ik mijn muziek-held Nikos , The Wanderer. Mijn reddingsboei in woelige wateren die me hielp me staande te houden in en op de waves die kwamen en gingen.

Kreeg ik alle hulp die maar mogelijk was van mijn Acu-held, Rob. Mijn homeopathisch arts en Acupuncturist waar ik hopelijk nog vaak koffie mee zal drinken, ook als het GOED met me gaat.

Zette ik waardevolle stappen dankzij de coaching van mijn buddy-hero, Huub 

Heb ik natuurlijk meerdere schrijvers-helden maar daar kwam dit jaar een wel HEEEL bijzondere bij, schrijf-held Alex.

En daar wil ik nu dus nog een held aan toevoegen, een ware Kook-Held, Ferry, de kok die altijd ZOOO enorm goed voor me zorgt als ik te gast ben in zijn restaurant in de Thermen Berendonck.
Want zoals je als lezer misschien wel weet is mijn leef- en eet-style geen eenvoudige!!! Want naast de allergieën en intoleranties voor tarwe, lactose en soja volg ik de Ketogeen lifestyle om zo mijn hormonen en gezondheid op een natuurlijke manier in balans te houden. En dus zijn suikers uit den boze .
Sinds de opening van deze sprookjesachtige oosterse Thermen vlak bij Nijmegen ben ik er al een flink aantal keren geweest om een dagje te onthaasten en bij mezelf te komen. Meestal alleen, en soms ook wel samen met bijzondere vriendinnen. En ik boek eigenlijk ALTIJD ook het lunchbuffet meteen mee, want ik eet echt nergens buiten de deur zo lekker en geheel naar mijn wens als daar!!!! Dat komt door de fantastische kok  dus die steeds opnieuw weer lekkere dingen voor me maakt of laat maken. De ene keer zijn dat gamba’s met wok groenten die hij voor me staat te wokken terwijl ik even met hem babbel, de andere keer laat hij iets bijzonders uit de andere keuken komen. Steeds opnieuw zijn het kleine schilderijtjes op bord die hij me dan aan tafel komt brengen, steeds weer met een warme lach en de vraag of hij nog iets voor me kan betekenen. Ja…. Een ware Held voor me dus!! Hij is dan ook degene die zo’n zalige wellness dag een gouden randje weet te geven.
Afgelopen woensdag was ik er weer en werd ik verwend met heerlijke vis op bloemkool. En opnieuw weer zo mooi opgemaakt met een sprietje groen als finishing touch.  Je begrijpt misschien dat ik er op zo’n moment wel van baal dat fotograferen echt uit den boze is …….. En terwijl ik dat dus ook zo zei tegen mijn kook-held Ferry werd het idee geboren er een tekening van te maken!!!

Bij deze dus, het werd een aquarelle!!!

Dank je wel Ferry en alle andere collega’s bij de Berendonck voor alle goeie zorgen in het afgelopen jaar bij jullie. Ik kom graag weer langs in het nieuwe jaar!!! Voor iedereen een fantastisch jaar einde en een schitterend begin van 2020